Rannaton Silta: Videot & Blogi-kirjoitukset

                                                                 Video-blogini julkaisut liittyvät Rannaton Silta video-kirjaani. Sen tekstit ja videot ovat                                                                            kiteytymä tuhansista kirjoitetuista sivuista ja yli kymmenen vuoden työstä. Tätä projektia                                                                        varten olen opetellut valokuvaamaan ja lennättämään dronea eli kuvauskopteria,                                                                                    käsittelemään kuvattua materiaalia ja työstämään sen videoiksi. Olen lukenut ja äänittänyt                                                                      kirjoitukseni ja yhdistänyt ne filmimateriaaliin ja näin on syntynyt n. 15 minuutin pituista,                                                                            musiikilla maustettuja videoita, joista jokaisella on oma teemansa. Video-kirjaan tulee vielä                                                                    lisää lukuja sitä mukaan kuin niitä valmistuu.



Alkusanat

Alkusanat


Alkusanoissa pyrin vastaamaan kysymyksiin "mitä, miksi ja miten". Kiteytettynä voi Rannaton Silta video-kirjan sanoman supistaa kysymyksiin: kuka tai mikä minä olen, kuka sinä olet, mikä on todellinen identiteettimme? Kun kehoni lakkaa olemasta, niin katoanko minä? Itse-tutkimus on väline, joka ohjaa huomion kääntymään sisäänpäin. Jotta olemisen todellisuus avautuisi, on ohitettava mieli ja kaikki se, mikä ohjaa kiinnittymään ja samaistumaan erilliseksi yksilöksi. Kerron sanoin ja kuvin, mitä olen kohdannut omalla itse-tutkimusmatkallani: pelot, uskomukset, käyttäytymismallit, joihin mieleni on ehdollistunut.


Luku 1. Naimisissa elämän kanssa

Herääminen ja ihmettely: mikä tai mitä on näkymätön todellisuus?

Onko itsenäinen persoona ainoastaan illuusio - ja jos on, niin mikä tai kuka minä olen? Entä mitä tarkoitetaan käsitteellä ego?Onko mahdollista löytää itsensä? Jos näkyvä maailma on verho, joka peittää todellisuuden, niin miten verhon taakse voi nähdä? Mitä on tietoisuus? Jumala on kaikkien uskontojen keskiössä, vaikkakin sanalla Jumala on eri uskonnoissa ja filosofioissa omanlainen muoto. Onko ehdollistunut mieli tekijä, joka vääristää todellisuuden siksi maailmaksi, jonka ihmiset näkevät?


 



Luku 2. Itseään heijastava valo

Itseään heijastava valo 

Jarl Hemmer: "Allting är en spegling och speglingen är allt" (kaikki on heijastusta ja heijastus on kaikki, suom.). Onko se mitä näemme, vain heijastusta, ja jos on, niin mikä on heijastusten lähde? Jos elämä kuin valkokangas, joka tuo esille sen mitä mieli ilmentää, niin mikä on valkokankaan substanssi tai todellisuus? Onko Jumala subjekti vai objekti, mikä Jumala on? Entä onko tietoisuus jotain jonka voi saavuttaa tai menettää?




Luku 3. Vain hiljaisuus tietää 

Hiljaisuus: kaikkien ilmentymien lähde. Hiljaisuus ei ole metelin vastakohta. Mutta kun mieli vaikenee, alkaa hiljaisuus puhua sanatonta kieltään. Hiljaisuus, tietoisuus ja Jumala ovat synonyymejä toisilleen. Hiljaisuudessa tulee ego ja sen olemus näkyväksi. Ego osoittautuu ei-olemassa olevaksi, mutta egoon eli erillisyyteen uskominen luo pohjan koko näkyvälle maailmalle ja persoona-kohtaiselle todellisuudelle. Mutta vain hiljaisuus tietää!


 
 


Luku 4. Eksyksissä

Eksyksissä

Mitä tapahtuu, kun elän elämääni ehdollistuneesta toimintamallista käsin? Mitä pakenen, puolustan tai yritän välttää, ilman että itse edes tiedostan sitä? Olisinko valmis katsomaan peiliin ja näkemään, että se mitä näen ja koen maailmana on oman mieleni heijaste. Onko mahdollista olla vapaa, kuin avoin kirja joka kirjoittautuu joka hetki uudestaan?

Voinko vapautua omista projektioistani, siitä mitä mieli heijastaa toisiin ihmisiin ja maailmaan? Kun Jumala puhuu minulle, niin mitä tai ketä kuuntelen? Miten ego tekee itsensä näkyväksi, ja miksi egolle on tärkeää pysyä vallan kahvassa?



Luku 5. Unen näkijä

Unen näkijä

Voisiko se, mitä kutsumme elämäksi olla kuin unta, josta jossain vaiheessa tulemme heräämään? Kun heräämme ja tunnistamme oman todellisuutemme, niin kuka tai mikä paljastuu unen näkijäksi, ja mikä on unen näkijän ja uneksitun hahmon substanssi? Mihin perustuu tunne uneksitun hahmon todenperäisyydestä, ja miksi samaistumme uneksittuun hahmoon. Mistä minä-tunne on peräisin ja jos minä en ole sama kuin ajatukseni, kuvitelmani, tuntemukseni tai havaintoni, niin mitä jää jäljelle kun ne katoavat. Olenko minä olemassa sen jälkeen kun kehoani ei enää ole?



Luku 6. Etsikää niin te löydätte


Mitä tarkoittaa samaistuminen? Kuka tai mikä on se tekijä, joka johtaa kehoon samastumiseen tai mieleen ehdollistumisesta? Kun samaistun kehooni ja mieleeni, vaikuttaa siltä, kuin kehoni sisällä asustaisi tietoinen minä. Teen kaikkeni, suojellakseni ja pitääkseni tämän minä hengissä. Etsin vastauksia maailmasta, mutta ennemmin tai myöhemmin joudun luovuttamaan. Vaikka en voi koskaan löytää sitä mitä etsin maailmasta, toisista ihmisistä tai aktiviteeteista, tunnen olevani kuitenkin pakotettu etsimään. Jos noudatamme Raamatun neuvoa "etsikää niin te löydätte", niin mitä loppujen lopuksi löydämme?  



Luku 7. Tuhlaajapojan kotiin paluu



Mitä tapahtuu, kun tuhlaajapoika palaa kotiin Isän luo? Raamattu sisältää kertomuksen tuhlaajapojasta, mutta mikä on kertomuksen todellinen sisältö? Olemmeko me kaikki tuhlaajapoikia, jotka ovat lähteneet kauas kodistamme ja eksyneet? Entä kuinka onnistuisimme palamaan takaisin kotiin, ja mikä tai missä on todellinen kotimme. Ovatko Jumala, tietoisuus ja hiljaisuus vastauksia kysymykseen? Entä mikä on kysyjän ja vastaajan todellisuus?

 


Luku 8. Erillisen itsen todellisuus



Miten syntyy erillisyyden tunne, tunne siitä että olen erillinen yksilö miljardien muiden ihmisten joukossa? En mistä johtuu, että vaikuttaa siltä että kehoni on kiinteä entiteetti maailmassa, jolla näyttää olevan itsenäinen, minusta riippumaton olemassaolo. Sanotaan, että ei ole sisäpuolista ja ulkopuolista, mutta siitä huolimatta koen, että maailma ja toiset ihmiset ovat jotain muuta kuin mitä itse olen ja että ne ovat minusta erillisiä. Kaikki mikä ei ole itseäni vaikuttaa ulkopuoliselta, enkä yrityksistä huolimatta koe olevani yhtä kaiken kanssa. Mikä on tekijä, joka aiheuttaa erillisyyden tunteen? Jos tunnistaisin erillisen itsen illusorisen luonteen, niin olisiko mahdollista elää ykseyttä todeksi?

 


Luku 9. Ajatteleminen ja minä-ajatus

Ajatteleminen ja minä ajatus



"Minä olen minun kehoni", "minä olen itsenäinen ajattelija" , "mieleni sijaitsee päässäni", "luon ajatukseni päässäni". Nämä kaikki ovat kiveen hakattuja uskomuksia ja olemme niin vakuuttuneita niiden todenperäisyydestä, että emme edes kyseenalaista näitä uskomuksia. Mutta mikä on ajattelemisen todellinen luonne. Jos minä persoonana en luo ajatuksia, niin missä ja miten ne syntyvät? Entä onko ajatusten ajattelijaa olemassa?

Onko mahdollista paikallistaa mieli? Mielestä puhutaan niin kuin se olisi itsenäinen entiteetti, kuin laatikko johon ajatukset ja muistot tallentuvat. Mieli tuntuu olevan kaiken keskiössä, mutta kun mieli vaikenee, niin miten käy keskiölle?